„Младост” черпи опит от Клермон-Феран

поетеса
Срещата с Михайлова бе изключително интересна за учениците

Известната поетеса и преводачка Аксиния Михайлова се срещна с учениците от 12 „А” и 10 „А” клас в 125. СУ „Боян Пенев“ в „Младост” 1.

Там тя проведе открит урок с тях по модела на френския град Клермон-Феран, който по брой на населението е колкото „Младост”. В Клермон-Феран всяка година се чества „Седмица на поезията“. Там дадено училище от града кани чуждестранен поет, който предварително изпраща подбрани свои творби, учениците се запознават с тях и пишат свои стихове или мисли, вдъхновени от темите, идеите или метафорите в произведенията. Така децата съпреживяват творческия процес, докосват се и до чужди култури. Миналата година гост на този фестивал беше българската поетеса. Тази година преживяването от срещата в Клермон–Феран се повтори у нас. Г-жа Иглика Митева, учител по Български език и литература, раздаде в началото на януари подбрани от Аксиния Михайлова творби, а учениците от 12.а написаха свои интересни интерпретации върху тях. Свои произведения в актовата зала на училището прочетоха Радослав Генчев, Никол Димитрова, Виктория Ангелова, Виктория Димитрова, Николай Пиралков и Боян Принов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  Техпарка посреща ТУЕС фест

Аксиния Михайлова разказа на младите хора и за литературните процеси от 90-те години на 20 в., когато също имаше сблъсък между „млади и стари“, подобно на този от началото на 20 в., и за раждането на различните литературни кръгове: „Петък 13“, „Стрелец 2“, движението „Нава“, създадено от Иван Методиев.

Още новини от „Младост“ 1 четете ТУК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  Предприемачи влизат в час

СТРАХОТНА ВЪЗМОЖНОСТ

Рекламирай тук, за да узнаят всички в "Младост" за теб

Информация

За да се запознаеш с рекламната ни политика
Натисни тук

Кметът на „Младост” Ивайло Кукурин ще се разписва срещу 7280 лв основна заплата. Заместниците му Страшимир Димитров, Петромила Башар-Бъчварова и Анжела Михайлова ще получават 4732 лв. Освен основните заплати, ръководството на администрацията на „Младост”, както и досега ще може да...

Кукурин ще взима 7280 лв заплата

Четири булеварда в „Младост” ще бъдат с подменени крушки, съгласно доклад за замяна на осветителните тела с енергоспестяващи, който ще бъде гледан утре от Общинския съвет.  Документът е подготвен от заместник-кметовете на София Илиян Павлов и Никола Барбутов. „Така ще...

Пестят ток от осветлението

Район МЛАДОСТ

ДЕТСКИ ГРАДИНИ

ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ

УЧИЛИЩА

УСЛУГИ

МАГАЗИНИ

ТРАНСПОРТ

СОЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ

ПОЛИЦЕЙСКИ ПРИЕМНИ

ПРИЛЕЖАЩИ ПЛОЩИ

ПУНКТОВЕ ЗА ЗАЩИТА

ЧИТАЛИЩА

ПАМЕТНИЦИ

ИЗБИРАТЕЛИ

ХРАМОВЕ

ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

МЕСТА ЗА КУЧЕТА

БЕНЗИНОСТАНЦИИ

ЗАРЯДНИ ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

КАРТИ

ИСТОРИЯ