Отбелязаха празника на 10 СУ

В 10 СУ „Теодор Траянов” в „Младост” 1 бе отбелязан патронния празник на школото.

На 30 януари преди 141 години е роден Теодор Траянов, припомнят от училищното ръководство и разказват: Литературното наследство на поета символист, освен стихове, обхваща статии и рецензии за литература, театър и музика, печатани предимно в най-голямото българско символистично списание „Хиперион“. Интересно е да се отбележи, че Теодор Траянов има опити и в областта на белетристиката, въпреки че нищо не е публикувал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  Ученици пускат балон със сонда

Личността на Траянов е забележителна не само с това, че е един от първите български символисти, но и с малко известния факт, че започва да се занимава с шахмат още като ученик в Първа мъжка гимназия под влиянието на тогавашния директор Кунчо Кутинчев. През 1898 г. в София играе в първото официално шахматно състезание в България с професора по математика Димитър Табаков, като завършват наравно 3:3. Впоследствие развива шахматния си талант във Виена.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  300 лева за химн на 128-мо

Във връзка с празника тази година бяха реализирани редица инициативи – изложба, литературен конкурс и конкурс за рисунка на тема „Моето училище“.

В тържествения ден училището посрещна своите възпитаници с празнична украса. По-късно беше проведена церемонията по обявяване на победителите от конкурса. В него се включиха деца от почти всички класове. Директорът Нели Филипова връчи грамоти и награди на отличилите се ученици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  Ученици от 131-во на областна олимпиада

Ученическият съвет също участва активно в подготовката на празника и представи акценти от живота и творчеството на Траянов, както и някои от неговите стихове.

СТРАХОТНА ВЪЗМОЖНОСТ

Рекламирай тук, за да узнаят всички в "Младост" за теб

Информация

За да се запознаеш с рекламната ни политика
Натисни тук

В „Младост“ се организира въвеждането на нова автоматизирана система за събиране на битови отпадъци, съобщиха днес от районната администрация. Става въпрос за контейнерите от типа Норд. Под контрола на Столичен инспекторат, фирмата, отговаряща за сметосъбирането, започва поставяне на новите контейнери...

Слагат нови контейнери за смет

Граждани помогнаха на ченгета, за да заловят 43-годишен мъж. Той е задържан непосредствено след извършен грабеж. Това става, след като около 16.30 ч. възрастна жена била нападната от непознат в „Младост“, съобщават от СДВР. Мъжът издърпал дамската й чанта, в...

Граждани залавят нападнал жена

Дилър на възраст 23-години е разпространявал наркотици в „Младост“. Младият мъж е задържан в Седмо РУ. При обиск в обитавания от негоапартамент са намерени и конфискувани електронна везна и множество пликове с вещества на кристали, на бучки и на прах,...

Дилър прибран с амфетамин

Район МЛАДОСТ

ДЕТСКИ ГРАДИНИ

ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ

УЧИЛИЩА

УСЛУГИ

МАГАЗИНИ

ТРАНСПОРТ

СОЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ

ПОЛИЦЕЙСКИ ПРИЕМНИ

ПРИЛЕЖАЩИ ПЛОЩИ

ПУНКТОВЕ ЗА ЗАЩИТА

ЧИТАЛИЩА

ПАМЕТНИЦИ

ИЗБИРАТЕЛИ

ХРАМОВЕ

ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

МЕСТА ЗА КУЧЕТА

БЕНЗИНОСТАНЦИИ

ЗАРЯДНИ ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

КАРТИ

ИСТОРИЯ