ПАМЕТНИЦИ

ПАМЕТНИЦИ

В Район "Младост" има редица паметници. Те са картотекирани в Електронния регистър на паметниците и художествените елементи, поддържан от Регионалния музей за история на София.

Паметници в ж.к. "Младост" 1

Металопластика на входа на "Младост"

Скулптура, представляваща металопластика с модулен характер. Поставена е в началото на Район "Младост", откъм центъра на града, до бл. 30А. Металопластиката е изработена преди 1989 година и носи името „Развитие“. Височината й достига почти 4 метра.

Металопластика в "Младост" 1

Скулптура, представляваща свободно-стояща металопластика. Раположена е в непосредствена близост до ул "Андрей Сахаров", на обръщалото на автобус 111 в ж.к. "Младост" 1. Висока е 230 см и е поставена преди 10 ноември 1989 година.

В знак на приятелство между българи и евреи

Свободно стоящ паметен знак, морена - "В знак на приятелство между българи и евреи". Поставен от Дружество за приятелство между България и Израел - София на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим".

Стенопис на акад. Людмил Стоянов

Стенопис (графит) изобразяващ акад. Людмил Стоянов е нарисуван на едноименното 118 средно училище в ж.к. "Младост" 1. Изработен е през 2017 г., веднага след саниране на фасадата, по идея на тогавашния заместник-кмет на Район "Младост" Владимир Клисуров.

Паметници в кв. "Младост" 1А

Сграфито в 75 детска градина

Монументална стенопис (сграфито) на две от фасадите на 75 детска градина "Сърчице" в "Младост" 1А. Сюжетите са „Приказни герои“ и всеки от тях е с размери 4,5 на 6 м. Състоянието им в момента е тежко и стенописите се нуждаят от реставрация.

Бюст на акад. Георги Наджаков

Бюст-паметник на акад. Георги Наджаков, разположен при централния вход на комплекса на БАН на бул. „Цариградско шосе”. Акад. Наджаков е изтъкнат български физик, автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото. Днес Институтът по физика на твърдото тяло към БАН носи неговото име.

Паметна плоча на акад. Христо Христов

Паметната плоча на акад. Христо Христов е поставена в комплекса на Българска академия на науките на бул. „Цариградско шосе” № 72 - „7-ми-11-ти километър”.

Паметници в ж.к. "Младост" 2

Скулптура в Парк "100 години София"

Скулптура, поставена в парк "100 години София", в ж.к. 'Младост" 2. Изработена е от алуминиева сплав с приблизителна височина – 3оо см. Сюжетът е абстрактен. Скулптурата често става обект на вандализъм и се налага нейното почистване.

Паметници в кв. "Младост" 3

Паметник на бивш 8-и казармен район

Паметна плоча в парка на ж.к. „Младост 3”, на мястото на бившия казармен район 8-ми километър, където са се разполагали поделения и щабове на Сухопътни войски и ВВС. В основата на изкуствен насип е поставен гранитен блок с монтирана мраморна плоча на него. Върху насипа са поставени оръдие ЗИС-3 и част от зенитна ракета.

Паметници в ж.к. "Младост" 4

Художествен елемент в 188 ДГ

Декоративен елемент - художествено пано, поставен на северната фасадна стена на 188 детска градина "Вяра, Надежда, Любов" в ж.к. "Младост" 4. Изобразява котва, вписана в сърце. Формата на художествения елемент е квадрат с размери 120 на 120 см.

Паметници в кв. "Горубляне"

Паметник на Освобождението на София

Свободно стоящ паметен знак, пирамидален обелиск, изработен от цял каменен къс, с който се отбелязва мястото на лагеруване на част от руската войска след Освобождението на град София. Намира се в кв. "Горубляне", ул. "Самоковско шосе", в двора на 82 ОУ „Васил Априлов".

Паметник на Борис Рангелов

Свободно стоящ паметен знак за Борис Рангелов. Поставен е в годините на социализма в кв. "Горубляне" на ул. "Самоковско шосе". Подпоручик Рангелов е бил участник в партизанското движение. След 1944 г. става част от Народната милиция. Убит е при изпълнение на служебния си дълг.

Паметник на Васил Левски

Бюст-паметник на Васил Левски в градинката пред едноименното читалище. Издигнат е в годините след 10 ноември 1989 година. Ежегодно на това място жителите на "Младост" отдават почит пред паметта на Апостола на българската свобода.

Стенопис на Васил Априлов

Стенопис (графит) изобразяващ Васил Априлов е нарисуван на едноименното 82 основно училище в квартал "Горубляне". Изработен е през 2017 г., веднага след саниране на фасадата, по идея на тогавашния заместник-кмет на Район "Младост" Владимир Клисуров.

Военен паметник в кв. "Горубляне"

Военен паметник /пирамида на загиналите от с. Горубляне в Сръбско-българската война, Балканските войни, Първата и Втората световни войни. Издигнат е в двора на църквата „Св. Вмчк Георги”, в кв. "Горубляне". Паметникът има формата на четиристенна пирамида, овенчана с кръст. На три от стените има плочи с надписи.

Паметник на Павел Красов

Паметна плоча на лобното място на Павел Красов в кв. "Горубляне". Красов е руски войник, участник в Освободителната война (1877-1878). Загинал на 22 декември 1877 г. /стар стил/ в сражение на ескадрона му с укрепилите се до мостовете на река Искър турски части. Погребан на лобното си място от жителите на с. Горубляне.

Скулптурна група "Снежанка и седемте джуджета"

"Снежанка и седемте джуджета" представлява многофигурна скулптура, издигната на ул. "Самоковско шосе" в кв. "Горубляне". Поставена е на двустъпален пиедестал в паркова среда. Изработена е след 1989 година, а автор на паметника е Марин Мандалиев.

Район МЛАДОСТ