На днешния ден… Иванчева и Петрова влизат в парламента

Промените отварят пътя към високото застрояване

На днешния 13 декември, но през 2017 година, тогавашният кмет на „Младост” Десислава Иванчева и зам.-кмета Биляна Петрова влизат в парламента, в опит да спрат скандален закон, гарантиращ презастрояването на „Младост”.

Тогава се провежда втората дискусия, относно проекта за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Промени, за които засягат цяла София и за които Иванчева и Петрова искат дори вето от президента Румен Радев. По-късно те са арестувани ден преди тяхна пресконференцията в БТА, посветена на същата тема. При обсъждането в Народното събрание Иванчева обяснява какъв е проблемът:

„Готви се тайно, на тъмно, за пореден път, нов закон за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столична община, който много пряко и фрапиращо касае жителите на Младост.

Проект на скандалния закон е входиран за разглеждане от група народни преставители от ГЕРБ на 4 октомври 2017г.

Разбира се жителите на Младост и районната администрация не са уведомени по никакъв начин, въпреки, че в мотивите към закона се твърди, че той е съгласуван с кметовете на райони в Столична община. Това не е съвпада с истината, поне за Район „Младост“. Проектозаконът не е изпращан и никой не е уведомяван, че се изработва такъв. В Район „Младост“ информацията за готвените промени в законодателството достигна от медиите, а с проекта на ЗИДЗУЗСО се запознахме от електронната страница на Народното събрание.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  На днешния ден... внасят подписи за референдум срещу презастрояването

Господа народни представители, имаме следните въпроси към Вас:

Питаме – това поредният таен закон ли е, обслужващ инвеститорски и олигархически интереси?

Питаме – кой си го е „поръчал“? Ние не сме статисти, господа народни представители, особено когато „вашите“ закони касаят нашия живот и ежедневие.

Питаме – спомняте ли си защо сте в парламента? Ние сме ви избрали да ни представлявате, но не и да решавате вместо нас, нашето бъдеще.

Питаме – защо няма направена и приложена екологична оценка на новите промени, които се предлагат в новия законопроект от Здравков и депутатите от ГЕРБ?

Питаме – кой от вас дойде да направи обществено обсъждане и да попита жителите на Младост как ще повлияе това на качеството на живота им в района, как ще си стигат до домовете и до работните места, за да изкарват пари за Вас, да си плащат данъците, а вие да си получавате заплатите от тях?

Питаме – някой от вас помисли ли въобще за жителите на София, кошмарния трафик и как ще се придвижваме по Цариградско шосе, където сте планирали да е новото безразборно строителство, в час пик, когато и в момента колоната „пъпли“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  На днешния ден... пламва поземлената комисия

Питаме – територията, която сте избрали за строителство на небостъргачи, включва в голямата си част комплексът на БАН. За приватизация и небостъргачи ли сте го предвидили?

Искрено сме озадачени от неглижирането на районната администрация и на жителите на района от страна на вносителите – група народни представители от ГЕРБ, както и от страна на ръководството на Столична община.

Ако се приеме този закон, той съществено ще засегне територията на района, тъй като предвижда зона за много високо строителство – между бул. „Александър Малинов“, бул. „Христофор Колумб“, бул. „проф. Цветан Лазаров“, ул. Обиколна, граница на район „Младост“, р. Искър, бул. „Цариградско шосе“, ул. „Обреща“, бул. „Самоковско шосе“, бул. „Андрей Сахаров“, ул. „Ресен“, ул. „Анна Ахматова“ .

Почти 80% от тази зона е разположена на територията на район „Младост“.

Според предложението, в тази зона няма да има ограничения във височината, плътността и интензивността на застрояване и няма да има изискване за минимална озеленена площ.

Ето и възраженията ми като кмет на пряко засегнатия от новия проектозакон, Район „Младост“, който внесохме на 26.10.17г. в парламента (вх.номер КРП-722-00-7):

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  На днешния ден... Иванчева обявява изграждане на нов парк

> Внесеният проект на ЗИДЗУЗСО има сгрешена насока и ред други недостатъци. Най-важното е, че променя трайно условията за развитие на града, определени с Общия устройствен план на Столична община, без да е спазена процедурата за негово изменение, която изисква провеждане на обществени обсъждания във всички двадесет и четири района на общината и ред други консултации и спазване на екологичното законодателство.

>Като кмет на Район „Младост“ настоявам, преди разглеждането му от народните представители в председателстваната от Вас комисия да бъде съобразен с финалните резултати по „Визия за София“, които се очаква да бъдат приети от СОС през есента на 2018 г. След това Законопроектът да бъде подложен на обществени обсъждания съгласно чл. 127, ал. 1 от ЗУТ и на необходимите екологични преценки.

>Настоявам, също така, към проекта да се изработят и осъдят симулации на бъдещия трафик и да се изясни развитието на останалата инфраструктура.

Категоричното желание на жителите на района е да се запазят съществуващите в момента озеленени площи и по възможност да се осигурят и облагородят нови, което да залегне в проекта.“

СТРАХОТНА ВЪЗМОЖНОСТ

Рекламирай тук, за да узнаят всички в "Младост" за теб

Информация

За да се запознаеш с рекламната ни политика
Натисни тук

Кметът на „Младост” Ивайло Кукурин ще се разписва срещу 7280 лв основна заплата. Заместниците му Страшимир Димитров, Петромила Башар-Бъчварова и Анжела Михайлова ще получават 4732 лв. Освен основните заплати, ръководството на администрацията на „Младост”, както и досега ще може да...

Кукурин ще взима 7280 лв заплата

Четири булеварда в „Младост” ще бъдат с подменени крушки, съгласно доклад за замяна на осветителните тела с енергоспестяващи, който ще бъде гледан утре от Общинския съвет.  Документът е подготвен от заместник-кметовете на София Илиян Павлов и Никола Барбутов. „Така ще...

Пестят ток от осветлението

В три училища в „Младост” се назначават директори, след като те спечелиха конкурси за постовете. Училищата са 39 СУ „Петър Динеков” в „Младост” 2, 118 СУ „Акад. Людмил Стоянов” и 125 СУ „Боян Пенев” в „Младост” 1. Въпреки че шефовете...

Назначават директори в три училища

Район МЛАДОСТ

ДЕТСКИ ГРАДИНИ

ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ

УЧИЛИЩА

УСЛУГИ

МАГАЗИНИ

ТРАНСПОРТ

СОЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ

ПОЛИЦЕЙСКИ ПРИЕМНИ

ПРИЛЕЖАЩИ ПЛОЩИ

ПУНКТОВЕ ЗА ЗАЩИТА

ЧИТАЛИЩА

ПАМЕТНИЦИ

ИЗБИРАТЕЛИ

ХРАМОВЕ

ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

МЕСТА ЗА КУЧЕТА

БЕНЗИНОСТАНЦИИ

ЗАРЯДНИ ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

КАРТИ

ИСТОРИЯ